Faceți căutări pe acest blog

duminică, 17 iunie 2012

Satul, Poiana Horea,comuna Belis

 Poiana Horea, numită și Dealul Calului, este o localitate din județul Cluj, Transilvania, România. Aparține administrativ de comuna Beliș.

Descriere
Sat cu 424 de locuitori. Încărcat de istorie, mituri și legende, satul își ia și poartă numele de la un simbol al luptei pentru libertate a moților: Horea.
Satul este situat la 25 km de reședința Beliș, cu accesul pe drumul județean DJ 108 care merge spre Câmpeni-Albac. Este un sat de munte din categoria celor rispite pe culmi, tipic Munților Apuseni. Satul, cu locuri deosebit de frumoase, se desfășoară în principal de-a lungul văilor Belișului și Apa Caldă, pe o distanță de circa 7 km. Construcțiile sunt grupate în "crânguri" (Ciurtuci, Apa Caldă), sau sunt dispersate pe versanții cu altitudini până la 1300 m, având între ele mari spații neconstruite, în folosință agricolă. În Poiana Horea găsim și o biserică ortodoxă precum și o școală cu predare pentru clasele I-IV. În curând aici se va deschide și o pârtie de schi modernă; lucrările au început în anul 2006 prin defrișarea unui versant de munte, curățarea zonei de bușteni, iar în curând se va monta o instalație de teleschi după care stâlpii care vor susține o nocturnă.
Bradul lui Horea din pădurea Scorușet
Lacul și stațiunea Beliș-Fântânele
Biserica de lemn (1764) din Dealu Negru
Biserica fortificată de la Văleni
Cascada de la Răchițele
Cheile Galbenei și Izbucul Galbenei
Cheile Somesului Cald
Poiana Florilor
Parcul Național Munții Apuseni
Rezervația naturală Cetățile Ponorului
Valea Iadului și Stâna de Vale
Zonele din jurul lacului Fântânele