Faceți căutări pe acest blog

marți, 4 iunie 2013

Traseu turistic


TRASEU
Roznov > Sibiu > Păltiniş> Cristian > Orlat > Săcel > Sălişte > Poiana Sibiului > Sugag > Săscior > Sebeş > Aurel Vlaicu > Orăştie >  Călan > Bretea Streiului  > Haţeg > [ Toteşti- Densuş - Santa Maria Orlea -  Râu de Mori - Castelul din Carpaţi] >  Sarmisagetuza > Otelu Roşu > Obreja > Caransebeş > Reşita > Anina > Oraviţa  > Sasca Montana > Oravita >  Anina > Bozovici > Iablaniţa > Băile Herculane >Orsaova>Cazanele Dunarii (Manastirea Macronia) >Orsova>Baile Herculane> Baia de Aramă > Tismana- Sohodol >  Tg. Jiu >Ramnicu Valcea >Sibiu> Fagaras> Lacul Sf. Ana> Mercurea Ciuc> Gheorghieni> Lacul Rosu >Roznov.









OBIECTIVE

Pe traseul:  Roznov- Sibiu se pot vizita :
 Biertan : Sighisoara (0km)-Danes (7km)-Sarosu de Tarnave (20 km) se  face stg. 6 km >Biertan      
Pe traseul : Sibiu- Marginime –Prislop se pot vizita :
Mărginimea Sibiului
Sibiu-Răşinari-Păltiniş(106j) Gura Râului-Orlat(106D)-Sibiel-(106E)-Sălişte-Tilşca-Poiana Sibiului-[E68]-Miercurea Sibiului-Gârbova-Câlnic-Săsciori-Petreşti(67C)-Sebeş.
 Răşinari   -  case memoriale:  E. CioranO. Goga şi alţi şase membri ai Academiei Române.                                                                                                         
Păltinişul-   statiunea a fost  întemeiată în 1894 fiind cea mai veche staţiune montană din România. la 32 km  de Sibiu. In staţiune, schitul,  mormântul filozofului român C.Noica.                                                                                                              
Gura Râului  -    lac de acumulare, baraj finalizat in 1981.                                                                                                                           
Orlat (1322)-   Orlatul devine, începând din1764  sediul Regimentului I Grăniceresc care păzea granițTransilvaniei cu Țara Românească.;Biserica „Sfântul Nicolae” -Cetatea Scurta
Sibiel - Muzeul icoanelor pe sticla
Sălişte . -  este capitala spirituală a Mărginimii Sibiului,  a devenit un „salon al Ardealului” cum o numea Octavian Goga. A dăruit culturii , artei ştiinţei şi tehnici un număr mare de academicieni                                                                                                                                                           Tilişca  -  Prima atestare documentară datează din anul 1366. În anii 1957-1958 a fost descoperită pe dealul Cățânașcetate dacică iar în 1963-1965 a fost descoperită pe dealul Cetate o cetate medievală.
Poiana Sibiului  -  Biserica veche (1771)  Daca vrei sa stii cum arata Paradisul, nu trebuie decat sa faci un drum cale de o ora de la Sibiu, in sus, spre munti. Apuci spre Miercurea Sibiului pe DN1, apoi cotesti stanga chiar inainte de a intra in localitate, spre Dobarca. E un drum de macadam pe care il recomand, desi in Poiana Sibiului poti ajunge si de pe drumul asfaltat .                                -                                                                                          
Miercurea Sibiului  - este situat la 34 km vest de Sibiu pe DN1 - Sibiu - Sebeş.
La Miercurea Sibiului a avut loc adunarea de constituire a Partidului Naţional Român din Transilvania de la 17 martie 1869 la care au participat  George Baritiu, Ioan Raţiu etc.                                                                                                         
Gârbova-Cetatea Greavilor, una dintre cele mai vechi din Transilvania. A fost construită de un nobil sas în anul 1241. În secolul al XV-lea a fost vândută comunei. Alcătuită dintr-un turn-locuință („donjon”), transformat în secolul al XV-lea în turn-clopotniță.                                                       
Câlnic- Cetatea Câlnic, unul din monumentele de arhitectură cele mai importante,   aflându-se pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Construită iniţial ca reşedinţă nobiliară, Cetatea din Câlnic a fost concepută cu un donjon masiv .
Săscior-  atestata documentar pentru prima data in anul 1345, cu numele Suburbium. Comuna este renumita pentru targurile de oi si ca centru de olari.
Petreşti-la 4 km de Sebes, atestat documentar la 1309. Vestita ceramica pictata de tip Petresti, contemporana cu cultura Cucuteni.

Sebeş  -Râpa Roşie - la 3 km in satul Daia  Romană. Pereţii au înălţimi de 80 - 100 metri. 
Orăştie
Călan –Biserica din satul Strei, oras Calan. Prima mentiune documentara dateaza de la 1392.
Pe traseul : Prislop- Sasca Montană se pot vizita :

-Hateg- M. Prislop 14 km
- Haţeg- Densuş, 15 km
-Hateg-Riu de Mori 20 km
-Densus –Riu de Mori 17 km
-Densus-Sarmisagetuza 12 km
-Sarmisagetuza- Riu de Mori 8km
Gh. Berthlot;  Palatul din localitatea General Berthelot-linga Densusi
Sîntamaria Orlea-de vazut Biserica de piatra si castelul Kendeffy
Geoparcul este pe traseul; Sinta-Orlea>Riu de mori
Cetatea Colt- "Castelul din Carpati “ se aflat  la 3 km distanta de satul Rau de Mori (D. J. 686).
Biserica Medievala Sinpetru este situata la 10 km de Castelul Colti din localiatea Rau cu Mori si la 7 km de Biserica Sintamaria Orlea si Castelul Kendeffy
-De vazut Raul Mare macar pina la Gura Apelor; Hateg la Baraj Gura Apelor - 43,2 km
Oţelul Roşu          
Caransebeş- Turnul lui Ovidiu, un loc misteros lângă Caransebes (10km)
Localizare: pe dealul Turnului, la 2 kilometri în afara satului Turnu Ruieni.
Reşiţa -Anina(Oraviţa)  
Mersul trenurilor
Oravita   7,02……..>   Anina     8,52
Anina      9,12……..>   Oravita 11.02
Oravita- Sasca Montană-Lacul Ochiul Beiului  
 Oraviţa;  priorităţile pe care le deţine în România: primul teatru (1817), prima gară (1849), prima cale ferată de şes (1854) şi de munte (1863), prima farmacie naturistă (1793), prima „Şcoală Montanistică” de meserii (1729) şi prima expoziţie de industrie şi comerţ (1869).
De  la Oravita poti sa mergi  cu masina pina la Pastravarie la Ochiul Beiului pe 2 relatii: Oravita-Ilidia-Socolari-Potoc-Pod riul Nera sau Oravita-Racasdia-Potoc -Pod Nera , pina aici este totul asfaltat. De la pod Nera o iei la stinga cca 3,5 km pe drum de piatra pina la Pastravarie  unde  poti pune cortul -10 ron/ cort;  locul este organizat cat de cat ca un mini camping cu un loc ingradit, toaleta uscata. Poti face gratar,  pentru pastravii pe care ii poti lua de la pastravarie cu 18 lei kg. .Apa, am luat de la un izvor de mai sus de Pastravarie, insa, am inteles ca si apa Beusnitei care trece pe langa locul de campare ar fi potabila.
Din Potoc se poate intra cu masina in parc dupa plata unei taxe de 5 ron/ persoana. Imediat dupa intrarea in parc un drum din stanga duce pana la pastravarie de unde se pleaca pe traseu spre lacul Ochiul Beiului.
Se poate ajunge cu masina pînă la păstravarie, pe un drum ingust dar acceptabil. Imediat in stanga pastravariei începe traseul lejer, prin padure pana la lacul Beiului.
Traseul continua dupa lac inca 15 minute pana la cea mai mare dintre cascadele Beusnitei.

                                                                                                                                   
Pe traseul : Sasca Montană-Tg. Jiu se pot vizita :

Bozovici-bustul lui Eftimie Murgul
Cascada Bigar, asezata chiar pe paralela 45, se afla la limita de nord-est a Parcului Natural Cheile Nerei – Beusnita, pe drumul ce uneste Baile Herculane de Anina si Resita. Satul Bozovici, principalul punct de acces catre Cascada Bigar, este situat la 34 km sud-est de Anina si 58 km vest de Baile Herculane
Cascada este la 50 m de şoseaua care leagă Oraviţa de Bozovici prin aşa numitele Chei ale Minişului. Cascada se află la popasul Paralela 45* şi există un miniloc de parcare.  La cca 200 m se poate vizita şi izbucul Bigăr 
Com. Eftimie Murgu- 13 km de la Bozovici > morile de apa
Tismana             
Obiective turistice:
-    Mănăstirea Tismana - este cel mai vechi aşezământ monahal din
Țara Românească, având un rol primordial în menţinerea credinţei ortodoxe de-a lungul a peste 600 de ani.
-    Schiturile Cioclovina de Sus
și de Jos - ridicate din zid în anii 1714-1715 au fost locul preferat de întâlnire între Tudor Vladimirescu şi duhovnicul său Dionisie Lupu (devenit mitropolit), pe atunci stareţ al Sfintei Mânăstiri Tismana.
-    Pădurea de castani comestibili - declarată MONUMENT AL NATURII ocupă o suprafaţă de 40 ha,  asigură o producţie între 35 şi 65 tone de fructe pe an.
-    Pe
ștera Gura Plaiului de la Toplești
-    Păstrăvăria Tismana - cea mai mare păstrăvărie din
țară.
-    Casa memorială Constantin Brâncu
și - situată în Hobița la 10 km în direcția Tg-Jiu.
-    Cheile Sohodului - situate la 20km în direc
ția Tg-Jiu.
-    Monumentul lui Tudor Vladimirescu
-    Podul lui Dumnezeu – natural.
  
Distante
Tismana- Tg. Jiu  32 km

 Cheile Sohodolului   
   Situate între Targu-Jiu şi Baia de Aramă, se desfaşoara pe 12 km. Cheile s-au format prin eroziunea apei de ploaie şi cea provocată de izvorul Sohodolului, raul subteran vazand lumina zilei odata cu prabusirea rocilor ce stateau in locul actualului canion.
Aici, apa a sapat adanc in calcarele cretacice, favorizand procesul de carstifiere, dand peisajului o varietate de chei si doline, pesteri si avene. Cheile se dezvolta pe o lungime de aproximativ 10 km.
Lecţie pentru turişti
Am patruns cu timiditate in Rezervatia naturala Cheile Sohodolului, chiar daca  la intrare am fost surprinsi cand ni s-a spus ca fiecare masina trebuie sa plateasca suma de 10 lei pentru accesul in rezervatie. Cheile Sohodolului sunt un muzeu. Pentru a savura din plin exponatele va recomand sa strabateti la pas rezervatia, masina putand fi lasata chiar la intrare. Mergand pe jos ai prilejul sa te bucuri de fiecare formatiune, de nenumaratele idei ale apei ce a creat pentru tine un paradis. Peisajul pe care il ai in fata ochilor este greu de descris in vorbe.
Fiind atat de aproape de Tg.Jiu, dar si de locul natal al lui Brancusi (satul Hobita), Cheile Sohodolului trebuie sa figureze in itinerariul oricarui iubitor de natura.




TRASEU
Roznov > Sibiu > Păltiniş> Cristian > Orlat > Săcel > Sălişte > Poiana Sibiului > Sugag > Săscior > Sebeş > Aurel Vlaicu > Orăştie >  Călan > Bretea Streiului  > Haţeg > [ Toteşti- Densuş - Santa Maria Orlea -  Râu de Mori - Castelul din Carpaţi] >  Sarmisagetuza > Otelu Roşu > Obreja > Caransebeş > Reşita > Anina > Oraviţa  > Sasca Montana > Oravita >  Anina > Bozovici > Iablaniţa > Băile Herculane >Orsaova>Cazanele Dunarii (Manastirea Macronia) >Orsova>Baile Herculane> Baia de Aramă > Tismana- Sohodol >  Tg. Jiu >Ramnicu Valcea >Sibiu> Fagaras> Lacul Sf. Ana> Mercurea Ciuc> Gheorghieni> Lacul Rosu >Roznov.



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu