Faceți căutări pe acest blog

luni, 7 iunie 2021

Scoala romaneasca de matematica

 

SCOALA NOASTRA DE  MATEMATICA IN CIRCUITUL STIINTEI UNIVERSALE

 

O zi de toamna a anului 1933. Intr-un amfiteatru al Universitatii din Bucuresti se adunasera, la chemarea Societatii romane de matematica, eminente personalitati ale vietii noastre stiintifice. Erau sarbatoriti, cu prilejul Implinirii a 60 de ani, doi dintre maestrii scolii  nostre matematice: Gh. Titeica si Dimitrie Pompeiu. Discursurile trebuiau tocmai sa inceapa, cand usa salii sa mai deschis odata si un batranel, cu privirea blanda si miscari domoale, incerca sa se strecoare, nebagat in seama, spre bancile din fund. Omuletul cu infatisarea modesta fusese profesorul aproape al tuturor celor  ce umpleau amfiteatrul – el formase 50 de serii de studenti. Toti ochii se atintira cu dragoste spre el. Asistenta se ridica in picioare si un ropot de aplauze cutrmura sala, omagiind pe decanul matematicienilor romani, pe venerabilul David Emmanuel.

Solemnitatea acelei zile, pe care putini dintre matematicienii nostri mai varsnici au uitat-o, a fost marcata si de un frumos discurs a lui Gh. Titeica. Aruncand o privier fugara asupra istoriei matematicii romanesti, el amintea de epoca de pregatire si pionierat, reprezentat de Spiru Haret, Constantin Gogu si  David Emmanuel apoi de o epoca de dezvoltare a cercetarii stiintifice , din care considera ca a facut parte Dimitrie Pompeiu , el insusi si altii, in sfarsit -de o a treia epoca,  mai temeinica , a tinerilor …, care da sperante mari, epoca ce abia incepea sa se contureze pe atunci .

 

…Sa incepem cu anul 1878. Spiru Haret, ctitor si inoitor a invatamantului nostru, isi sustine teza de doctorat la Paris. Nu este o lucrare obisnuita , menita sa asigure dobandirea  unui titlu academic, ci concretizarea unei mari descoperiri, care produce senzatie la aparitia ei si este retiparita  de Analele Observatorului Astronomic din Paris. Tratand problema mult dezbatuta a stabilitatii sistemului nostru planetar, Siru Haret, adduce o solutie cu totul noua, din care rezulta ca distantele medii ale planetelor fata de Soare sufera modificari care cresc proportional cu timpul- o concluzie de cea mai mare insemnatate pentru mecanica cereasca.

                                                                                    *

…Un an mai tarziu: 1879. Un alt mathematician roman, David Emmanuel, isi sustine o stralucita teza de doctorat.

Fiu al unui umil meserias timplar, el s-a intretinut, atat la liceu, cit si mai tarziu, la studiile din capitala Frantei, din istovitoare ore de meditatii. Sa mai amintimcel putin ca, intors in tara  dup ace a refuzat postul ce I se oferea la Sorbona, a fost, timp de jumatate de veac, profesor al Univrsitatii  din Bucuresti si a publicat un curs de teoria functiilor  care a devenit o mandrie a literaturii noastre stiintifice .

                                                                                       *

…Anii 1905, 1906, 1908. Trei descoperiri de mare insemnatate marcheaza ascensiunea unor noi personalitati ale matemeticii romanesti.

   1905 – Dimitrie Pompeiu isi sustine, la Paris, sub conducerea lui Henri Poincare, teza de doctorat. Si de aceasta data, lucrarea marcheaza un important aport original, contrazicand anumite idei consecrate. Asa cum remarca academician Miron Nicolescu, ,,aceasta victorie a fost omologata tarziu, abia in 1909, cand tanarul nostru matematician a devenit, brusc, celebru “. Astfel sint descoperite ,,functiile lui Pompeiu “, care au facut epoca in stiinta.

1906 – Gh. Titeica, fiul unui mecanic din Turnu-Severin,  elev a lui Spiru Haret,  C. Gogu si D. Emmanuel, descopera o clasa de  suprafete, care au fost denumite ,,suprafetele” lui Titeica. Aceste suprafete au capatat  ulterior denumirea de sfere centro affine, Titeica fiind pe drept cuvant considerat drept un precursor al geometriei centroafine. Tot el a introdus o noua familie de curbe, pe care geometrul Italian Loria le-a numit ,,curbele lui Titeica “, iar o clasa de retele poarta de asemenea numele sau . Lucrarile de geometrie diferentiala ale lui Titeica sunt considerate clasice in stiinta .

   1908 – acesta este anul in care marele mathematician Traian Lalescu, pe atunci un tanar de 26 de ani, si-a publicat prima lucrare privitoare la ecuatiile integrale .  Rezultatele exceptionale si neasteptate ale lui Lalescu au gasiot imediat un ecou, Volterra , unul din cei mai celebrii matematicieni ai epocii, introducand-le,  cu aprecieri elogioase, in cunoscuta sa carte ,, Lectii asupra ecuatiilor integrale  si integrodiferentiale “.

Ulterior, in 1910, Traian Lalescu isi sintetizeaza cercetarile in ,, Introducere la teoria ecuatiilor integrale”, lucrare deschizatoare de drumuri noi, tradusa in mai multe limbi straine . O data cu publicarea ei, matematica se imbogateste cu un capitol nou, acela al studiului ecuatiilor integrale singulare, de mare importanta in fizica si tehnica .

  Treptat, in matematica romaneasca s-au conturat doua directii traditionale de cercetare: analiza matematica si geometria diferentiala, care au fost extinse si adancite. Academician Simion Stoilov faureste o noua ramura a matematicii : teoria topologica a functiilor analitice si aduce contributii universal apreciate la teoria functiilor de o variabila complexa .

Acad. Miron Nicolescu si scoala sa obtin rezultate foarte importante in mai multe sectoare ale teoriei functiilor reala . Acad. Gr. C. Moisil initiaza si dezvolta cercetari de teoria algebrica  a mecanismelor automate si algebra logicii, de covarsitoare insemnatate in automatizare, care aduc scolii sale o inalta preture internationala. Acad. N. Teodorescu intemeiaza la randul sau o scoala care dezvolta cercetarile sale si ale lui  D. Pompeiu  privind derivata areolara si spatiala. Aporturi de valoare universala , appreciate la numeroase congrese international, aduc  acad. Al. Myller in geometria diferentiala , acad. M. Haimovici in teoria geometrica a sistemelor diferentiale, acad. Gh. Vranceanu in cercetarile asupra spatiilor neolonome si a spatiilor spatiilor proiective .

  Desigur, aceasta simpla enumerare este foarte departe de a fi completa, asa cum de la inceput ne-am grabit a spune. Multe nume si chiar domenii de cercetare au fost omise . Ceea ce trebuie insa subliniat e faptul ca, de la eliberare, cercetarea matematica a cunoscut un deosewbit avant , deoarece a dispus de conditii materiale de neconceput in trecut si a avut de rezolvat probleme dintre cele mai arzatoare ale tehnicii noastre, in rapida perfectionare .Nu intamplator, un savant japonez a aratat . de pilda , ca Bucurestiul a devenit o adevarata  ,,Meca”a treoriei functiilor . Si cu cat cresc complexitatea si cerintele constructiei noastre economice, cu atat este mai necesar efortul creator al matematicienilor nostril, desfasurat in cele mai variate domenii .

 Totodata,

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu